Nyheter

Nearshoring vs. Farshoring: Hvilken er best for bedriften din?

Nearshoring vs. Farshoring

I dagens globale økonomi tyr bedrifter i økende grad til outsourcing for å redusere kostnader, forbedre effektiviteten og få tilgang til spesialisert ekspertise. To populære tilnærminger til outsourcing er nearshoring og farshoring, som involverer outsourcing til nærliggende og fjerne land.

Selv om begge tilnærmingene gir fordeler, kommer de også med sine egne utfordringer. I dette blogginnlegget vil vi utforske forskjellene mellom nearshoring og farshoring og hjelpe deg med å finne ut hvilken tilnærming som er best for din bedrift.

Nearshoring vs. Farshoring

 

Hva er Farshoring?

Farshoring er praksisen med å outsource forretningsprosesser eller tjenester til et fjerntliggende land, ofte med den hensikt å redusere kostnadene. For eksempel kan et selskap basert i Storbritannia farshore sine kundeservicevirksomheter til India eller Filippinene.

 

Fordeler med Farshoring

Hovedfordelen med farshoring er at det gir lavere arbeidskostnader enn nearshoring, noe som gjør det til et attraktivt alternativ for bedrifter som ønsker å redusere kostnadene. Farshoring lar også bedrifter få tilgang til et bredere utvalg av dyktige arbeidere og dra nytte av forskjellige tidssoner for å tilby tjenester hele døgnet.

Andre fordeler med farshoring inkluderer:

  • tilgang til spesialisert ekspertise,
  • økt fleksibilitet og skalerbarhet.

 

Utfordringer ved Farshoring

Mens farshoring kan tilby lavere kostnader og tilgang til et bredere utvalg av dyktige arbeidere, kommer det også med utfordringer. En av de største er de kulturelle og språklige barrierene som kan vanskeliggjøre kommunikasjon og samarbeid.

Andre utfordringer med farshoring inkluderer:

  • tidssoneforskjeller som kan gjøre samarbeid og kommunikasjon vanskelig;
  • lengre frakt- og leveringstider;
  • politisk ustabilitet eller økonomisk usikkerhet i regionen;
  • bekymringer om datasikkerhet og personvern.

La oss ta en titt på eksempler fra det virkelige liv for å se noen mangler ved farshoring.

Klesmerket Levi Strauss har drevet produksjonen til forskjellige land i Asia, inkludert Kina, Vietnam og Bangladesh. Selv om dette har gjort det mulig for selskapet å dra nytte av lavere lønnskostnader, har det stått overfor utfordringer som arbeidsforhold og brudd på arbeidsrettigheter i enkelte land.

Også tilbake i 2013 møtte klesselskapet Primark kontroverser om brudd på arbeidstakerrettigheter i sine leverandørers fabrikker i Bangladesh. Fabrikkene produserte klær for Primark til en mye lavere pris enn i Europa, men arbeiderne fikk ekstremt lave lønninger og jobbet under farlige forhold. Denne farshoring-strategien resulterte i en PR-krise for selskapet og vakte bekymring for de etiske implikasjonene av offshoring av produksjon til land med svakere arbeidsstandarder.

Flere og flere selskaper henvender seg til nearshoring som et alternativ for sin virksomhet for å unngå lignende problemer.

 

Hva er Nearshoring?

Nearshoring er å outsource forretningsprosesser eller tjenester til et nærliggende land, ofte for å redusere kostnader og forbedre effektiviteten. For eksempel kan et selskap basert i Tyskland velge å nærme seg sine kundeservicevirksomheter til nabolandene i Europa.

 

Fordeler med Nearshoring

Når det gjelder fordelene med nearshoring, er det verdt å vurdere følgende fordeler:

  • Nearshoring gir bedrifter tilgang til en pool av dyktige arbeidere til en lavere kostnad enn å ansette lokalt.
  • Nearshoring gjør det mulig for bedrifter å dra nytte av en delt tidssone, kulturelle likheter og språkkunnskaper, noe som kan forbedre kommunikasjon og samarbeid mellom team.
  • Redusert risiko for avbrudd i forsyningskjeden. Ettersom selskapene outsourcer tjenester fra nærliggende steder, minimerer de virkningen av eksterne faktorer som naturkatastrofer eller geopolitisk ustabilitet.
  • Redusert risiko for datainnbrudd. Datasikkerhet er en stor bekymring for selskaper, og nearshoring til land som er medlemmer av EU kan redusere denne risikoen på grunn av implementeringen av enhetlige databeskyttelsesforskrifter.

For å se hvordan nearshoring fungerer i praksis, la oss se på det sveitsiske farmasøytiske og bioteknologiske selskapet Novartis, som spesialiserer seg på medikamentforskning, utvikling og produksjon.

Novartis har nærmet sin legemiddelutviklingsvirksomhet til Ungarn, som deler kultur og tidssone med Sveits, hvor selskapet har hovedkontor.

Nearshoring-strategien har gjort det mulig for Novartis å benytte seg av Ungarns store basseng av høyt utdannede forskere og forskere samtidig som de drar fordel av landets lavere arbeidskostnader sammenlignet med Sveits. I tillegg tillater nærheten mellom Ungarn og Sveits Novartis å opprettholde et tettere forhold til forskningsteamet og redusere reisetid og kostnader.

 

Hvorfor velge nearshoring for virksomheten din?

Når du skal velge mellom nearshoring og farshoring, er det ikke noe entydig svar. Til syvende og sist vil beslutningen avhenge av ulike faktorer, inkludert arten av forretningsprosessen eller tjenesten som outsources, størrelsen og kompleksiteten til operasjonen, og virksomhetens spesifikke behov.

Når vi diskuterer hvilken modell som er kommet for å bli, må vi imidlertid evaluere den nåværende økonomiske og politiske situasjonen i Europa og verden over. I følge den siste JLL-rapporten om forsyningskjedeforstyrrelser, Europa er satt til å oppleve en økning i nearshoring på grunn av forstyrrelser i forsyningskjeden i Ukraina og Asia.

Derfor, når man ser på den nærmeste fremtiden, nearshoring er en modell å bo siden det tilbyr den beste balansen mellom kostnadsbesparelser og operasjonell effektivitet, som legger opp til selskapets samlede suksess, spesielt i utfordrende tider.