Nyheter

Hvorfor du bør outsource IT-tjenester til Litauen

8795595:3

Her skal vi bevise for deg hvorfor Litauen er det ultimate valget for outsourcing av IT-team eller enkeltansatte. Les til slutten, så skal du se!

IT-outsourcing er et komplekst begrep som omfatter IT (Informasjonsteknologi) og dets outsourcing eller ansettelse av personer, bedrifter eller team for å administrere spesifikke oppgaver eller mål. Kombiner de to, og du får en tjeneste dedikert til ekstern styring av IT-systemer, teknologier, programvare- eller apputvikling osv. Men hva har det lille baltiske landet Litauen, med rundt 2.9 millioner mennesker, å gjøre med regional IT outsourcing-trender i Europa eller hele verden? Det viser seg - mye.

Historien om IT i Litauen og den nåværende situasjonen

I midten av 2015 ZDNet merket Litauen som en ny og fremvoksende "kraft innen IT". Etter Sovjetunionens fall i årene 1990 og 1991, oppsto det betydelige nye forretningsmuligheter i den baltiske regionen. Baltikum, den best utviklede og mest velstående regionen i den tidligere sovjetiske verden, ble umiddelbart et lukrativt sted å investere for skandinaviske, britiske, amerikanske, russiske og vesteuropeiske virksomheter. Tilsynelatende prøvde alle å være med. Men i omtrent 20 år, mellom 1990 og 2010, skjedde det ikke mye når det gjelder teknologiske gjennombrudd og fremskritt. Langsomme og jevne tall viste kolossalt oppsidepotensial for litauiske teknologi- og IT-sektorer, men statlig engasjement var minimal, og dermed forble utenlandske investeringer reservert, enkeltstående og ikke støttet.

Stor minibom i IT-sektoren

Etter den økonomiske krisen i 2008 begynte IT-miniboomen, og Litauen begynte å dukke opp som et knutepunkt og hotspot for rimelig og svært kvalitativ arbeidskraft i IT-sektoren. Store merker som Barclays, Google, Nasdaq, AIG og mange andre hoppet på bølgen og satte opp eksterne kontorer eller flattbygde IT-servicesentre som var en stor gnist til startskuddet til ikke bare IT-sektoren, men hele økonomien. Litauen.

Her er vi nå, i 2019 etterfulgt av en betydelig statlig oppmuntring, introduksjonen av euroen, anerkjennelse som landet med verdens raskeste offentlige Wi-Fi, uten tvil den beste laserbyggende infrastrukturen på planeten, og til og med lansering av en innenlandsbygd satellitt ut i verdensrommet – teknologi- og IT-sektorene er svært vellykkede i Litauen. Men hva med trender på dette området? Mer spesifikt, i området der det hele begynte for dette baltiske landet – IT-outsourcing. La oss dykke litt dypere inn i IT-outsourcing-trendene for Litauen.

Hvem outsourcer i Litauen?

Hvis vi tar en titt på nyere data (fra 2017) kommer de fleste utenlandske investeringene i Litauens private sektor fra:

 • USA (15 prosent)
 • Storbritannia (11,5 prosent)
 • Tyskland (11,5 prosent)
 • Sverige (rundt 8 prosent)

Disse landene er de ledende investorene i det litauiske markedet og ser det som et flott marked å realisere noen av deres forsyningsstyring, distribusjon eller IT-løsninger. Hovedstaden Vilnius og nylig, den nest største byen i det geografiske sentrum av Litauen – Kaunas, sammen med havnen i Klaipeda, er de primære stedene der de «outsourcede jobbene slår seg ned».

Grafen nedenfor illustrerer hvordan disse jobbene er fordelt mellom litauiske byer:

Antall utkontrakterte arbeidsplasser opprettet i større byer

Når det gjelder IT, spekulerer eksperter i at rundt 35 til 40 prosent av disse nye jobbene tildeles IT-spesialister. Det er et betydelig antall, spesielt for et land der bare litt oppover 1,5 tusen IT-spesialister uteksamineres årlig. Kombiner det med den nasjonale rekkevidden til de lokale arbeidsgiverne, og du kan se hvorfor arbeidsgivere i Litauen ser på IT-studenter som så attraktive å ansette. Utenlandske investeringer og IT-outsourcing fra utlandet ser tonnevis med oppmuntring fra lokale myndigheter siden de kompenserer sine ansatte bedre enn de fleste lokale virksomheter, så det er et harmonisk og stabilt miljø for IT-outsourcing og fremtidig vekst i denne sektoren.

Hvorfor outsourcer selskaper i Litauen?

Mest på grunn av rimeligheten til arbeidskraft av høy kvalitet. Siden Litauen kun har en medianlønn på rundt 880 USD. Imidlertid er lønningene i IT-sektoren vanligvis litt mer betydelige, med medianen som svever rundt 1300-1450 USD. Alt i alt er dette fortsatt et lite tall sammenlignet med USA eller Vest-Europa; så utenlandske investeringer i IT-tjenester ser ikke ut til å ta slutt med det første.

Flott for Litauen fordi IT-sektoren, med hensyn til utenlandske investeringer, står for mer enn 6 prosent av landets årlige BNP (oppover 3 milliarder USD). Siden den litauiske økonomien kan fortsette i konstant vekst samt en stabil regjering, øker utenlandske investeringer bare hvert år.

Investeringer i outsourcing i Litauen. Baltic Assist

Diagram som viser utenlandske investeringer (i millioner USD per kvartal) i Litauen, mellom årene 2011 og 2018. Data levert av Lietuvos Bankas eller Bank of Lithuania.

Skjult forretningsperle i Litauen

Det er en liten skjult perle for alle mellomstore og store bedrifter i Litauen som er verdt å vite om. I nærheten av de to byene Kaunas og Klaipėda kan du finne et par hundre hektar stort landområde merket LEZ (laisvoji ekonominė sone eller den frie økonomiske sonen). Disse områdene er dedikert til bedrifter og ser fantastisk oppmuntring fra lokale og sentrale myndigheter. Hvordan de fungerer er fantastisk, men virkelig enkelt. Hvis du starter et selskap eller virksomhet i LEZ og ansetter ikke mindre enn 20 litauere eller fastboende i dette landet – er du fritatt for å betale skatt i hele seks år. Betydelige muligheter for både oppkomling og veletablerte organisasjoner fra hele verden.

En amerikansk forretningsmann ved navn John Naisbitt sa:Trender, som hester, er lettere å ri i den retningen de går». Godt poeng, for i næringslivet fungerer trender litt annerledes enn mote. På IT-outsourcingsområdet kan vi skissere noen få nøkkelfaktorer eller trender for henholdsvis Litauen og resten av verden.

Outsourcing av IT-trender i Litauen

Litauen ser ytterligere og raskt økende utenlandske investeringer i IT-sektoren. Fra perspektivet til IT-outsourcing er det en merkbar oppskalering i små bedrifter fra Skandinavia og USA som etablerer små eller mellomstore eksterne kontorer for IT-løsninger. Det er også store aktører fra Europa, Canada og andre land også.

De forklarer en slik beslutning basert på det faktum at litauere er svært dyktige arbeidere, bruker det engelske språket som et potent våpen, og ansettelse her er mye rimeligere for virksomheten enn i utlandet. Bedrifter hevder å spare alt fra 30 til nesten 78 % IT-ansattes kompensasjon. Selv om det er en forskjell i tidssoner med USA, jobber flere og flere IT-kontorer i Litauen som betjener USA-baserte kunder døgnet rundt.

Det er en økende trend for cybersikkerhet, og med mer vekt på opphavsrett og relaterte forskrifter og lover fra EU, kan flere IT-jobber fra offentlig sektor outsources til nesten alle medlemsland, inkludert Litauen. I samme forbindelse, se etter VPN tjenesteleverandører å ha en betydelig økning i størrelse, og dermed åpne mer enn noen få kontorer i Litauen eller utvide betydelig.

Kryptovalutaer er blant andre svært vellykkede IT-markedssegmenter i Litauen. Monetha, BitDegree, for å nevne noen, er kryptobaserte prosjekter og startups fra Litauen som kan se betydelige utenlandske investeringer i fremtiden.

Hva annet er verdt å nevne? Sannsynligvis økningen av høyt og nisjekvalifiserte IT-spesialister som søker de outsourcede stillingene. Kryptovalutaer, VPN-er, nye programmeringsspråk, iOS- og Android-utviklere, spillutviklere og grafiske designere, selvfølgelig. Å representere et internasjonalt selskap som har en sterkere merkevare og/eller betaler godt og tar vare på sine ansatte er en avgjørende faktor som forklarer hvorfor litauiske IT-spesialister elsker å jobbe i outsourcede servicesentre.

Hva skjer med IT-outsourcing i resten av verden

Resten av verden ser svært mye uutnyttet potensial for ytterligere outsourcing. Trenden fører til at mer stabile virksomheter velger de tidstestede og pålitelige løsningene for nearshoring. Selv om steder som Kina og India fortsatt er de viktigste aktørene for outsourcede IT-løsninger over hele verden, er dette bare på grunn av omfanget og antallet. Når det gjelder kvalitet, dyktighet og effektivitet, trives europeiske, spesielt østeuropeiske land som Litauen – og skiller seg ut fra resten.

Gjeldende globale trender tilsier, og eksperter er enige om, at det kommer til å være en betydelig økning i virtuelle eller utvidede virkelighetssfærer. AR, VR og til og med de ennå helt uutnyttede 3D-mulighetene har mye å tilby for mennesker over hele verden. Markedsstørrelsen forventes å bli et sted nær 134 milliarder USD.

VR- og AR-markedsvekst. Baltic Assist

En graf som illustrerer endringen i markedsstørrelse for AR- og VR-dingser og relaterte tjenester (røde markerer prognose/projeksjon).

Produksjonen vil selvfølgelig for det meste bli outsourcet til steder som Asia. Outsourcing vil trolig også være sfæren for kundeservice, blant annet noen lederfunksjoner. Du kan også se etter noen som kan gjøre en stor sprut og lansere en nær eller helautomatisert kundeservice eller relatert outsourcet sted. Siden hoppet i AI har vært betydelig de siste par årene, har resultatene vist svært positive tegn for bedrifter som vil dra nytte av en slik løsning.

I Europa kommer de kommende årene til å være fulle av nasjonale valg. EU og dens politikk spiller også en stor rolle, men de støtter stort sett utenlandske investeringer og utvikling av IT-sektoren. Lokalvalg kan også føre til noen endringer i trendene for de kommende årene. IT-outsourcing-kraftsentre som Polen, Ukraina, Litauen, Russland og mange andre har kommende valg som kan styre disse landene inn i mer oppmuntrende finanspolitikk rettet mot utenlandske outsourcede investeringer eller omvendt. Tiden vil vise, men foreløpig – trenden beveger seg oppover!

Konklusjon: Primære fordeler med outsourcing av IT-tjenester i Litauen

Alt i alt, la oss oppsummere alt vi har diskutert og snakket om for å fremheve de viktigste fordelene ved å outsource IT-tjenester i Litauen.

 • Lavere arbeidskraftskostnader (50 prosent lavere i gjennomsnitt, 25-35 prosent lavere i IT-sektoren)
 • Høyt engelskspråklig nivå, spesielt blant yngre mennesker (Litauen er rangert som det nest mest fremmedspråklige landet i Europa, og faller bak kun Nederland med innbyggere som i gjennomsnitt kan 2.7 språk).
 • De ovennevnte flerspråklige mulighetene. Rundt 2.3 millioner mennesker i Litauen snakker litauisk og/eller russisk, og/eller engelsk og/eller polsk. Det er omtrent 800 tusen som snakker, skriver og kan lese på tre språk.
 • Svært gunstige forhold for næringsutvikling. Litauen rangerer som nummer 16 i næringsfrihetsindeksen.
 • LEZ eller frie økonomiske soner som fritar selskaper fra å betale skatt hvis de ansetter litauere eller fastboende.
 • Tonnevis av oppsidepotensiale i hele markedet.
 • Bedre og mer transparent forretningspraksis enn i mer østlige land, som Ukraina, Russland, Romania, Bulgaria, etc.
 • I umiddelbar nærhet til nesten hele Europa (Litauen er det geografiske sentrum av det europeiske kontinentet)

Tenker du på å outsource IT?

Vi håper vi har bevist at Litauen er stedet å outsource. Vi hjelper deg gjerne.

Fyll ut et enkelt kontaktskjema for en gratis konsultasjon


Kilder

https://www.zdnet.com/article/the-rise-of-lithuania-as-a-force-in-it-why-google-and-nasdaq-are-investing-here/https://outsourcingreview.org/it-outsourcing-markets-review-lithuania-vs-ukraine/https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/lithuania-leading-light-laser-technologyhttps://en.wikipedia.org/wiki/Lituanica_SAT-1https://www.vz.lt/verslo-aplinka/2018/03/16/2017-m-i-lietuva-pritrauktos-investicijos-sukursbeveik-9000-darbo-vietuwww.lb.lthttp://devabit.com/blog/it-outsourcing-trends-2019/