Ifølge ekspertene er de første fem årene av et arbeidsliv blant de viktigste. Det er da kunnskap, ferdigheter og kompetanse for bedre fremtidige muligheter tilegnes. De som ikke skaffer seg den nødvendige bakgrunnen i denne perioden har en tendens til å risikere å ikke bli ansatte i Premium-klassen.
Det er kanskje ikke mulig senere
Andžej Rynkevič, karriereeksperten og direktøren ved outsourcingtjenesteselskapet Baltic Virtual Assistants, understreker at det å jobbe i et inkompetent og lite konkurransedyktig selskap de første fem årene mest sannsynlig vil bety at man ikke utvikler tilstrekkelig kunnskap eller ferdigheter for den nødvendige faglige kompetansen.
«Mangel på tilstrekkelig arbeidsmengde og utfordringer betyr manglende evne til å utvikle og tilegne seg nødvendig kunnskap. Det er sannsynlig at man kan finne det vanskelig å konkurrere med andre kandidater når man klatrer opp på karrierestigen, spesielt de som hadde en klarere visjon om en fremtidig karriere, fikk bedre ferdigheter og kunnskap. Det kan også bety at en ansatt aldri vil bli den såkalte Premium level-medarbeideren, sier eksperten.
Ifølge Rynkevič bør man allerede etter de første fem årene kjenne til feltet man gjerne vil jobbe i fast.
"Det er fortsatt en periode med faglig utvikling, men den profesjonelle retningen bør allerede være klar for å sikre fremtidig karrierevei. Innledende arbeidserfaring gir viktig bakgrunn for fremtidig kompetanse og arbeidsmoral. Senere kan det hende at den ansatte ikke lenger har så mye besluttsomhet og fleksibilitet, og til og med mot, til å ta fatt på en helt ny karrierevei, sier karriereeksperten.
Andžej Rynkevič gjør også oppmerksom på at ikke alle finner den best egnede karriereveien. Derfor, når de føler at det ikke er deres kopp te, anbefales folk å iverksette tiltak umiddelbart.
"I vårt selskap overvåker vi for eksempel alltid hvordan teammedlemmene våre har det og hva deres profesjonelle fremgang er. Når vi ser at den ansatte ikke føler seg rett i jobben, prøver vi å se etter alternativer. Vi hadde flere tilfeller da teammedlemmene våre flyttet fra ett område til et annet og begynte å vise frem talentet og ferdighetene deres i et annet lys, sier lederen for Baltic Virtual Assistants.
Å tillate seg selv å lære og feile
Psykolog Pojauta Vilkauskaitė påpeker at perioden etter endt utdanning er et stadium i personlig utvikling når man intensivt utvikler livsfilosofien og samtidig tar beslutninger som setter retningen for deres fremtidige selv.
"Etter eksamen har man allerede prøvd forskjellige aktiviteter, hatt noen relasjoner, prøvd forskjellige livsstiler og bodd forskjellige steder, og har dermed allerede lært seg selv bedre. Identitetsspørsmål er svært viktige på dette stadiet, i tillegg til å reise spørsmål som hvem er jeg og hvilken retning som føles som min egen. Å definere sin identitet er like viktig som å svare på spørsmålet om hvem jeg velger å være eller ikke, forklarer psykologen.
Når det gjelder mennesker som synes det er vanskelig å bestemme karriereveien sin og som flirter rundt i mange områder, sier psykologen Vilkauskaitė at det kan skyldes flere årsaker: «Noen mennesker synes det er vanskelig ikke bare å vurdere, men også å prøve forskjellige yrker, og enda vanskeligere å finne mot og dykke ned i uvisshet før de har en følelse og en forståelse av hva som er best for dem».
Andre finner det vanskelig å forplikte seg til en bestemt karrierevei og nekter andre interessante og attraktive alternativer.
«Den moderne verden gir unge mennesker mange muligheter til å bygge opp livet sitt. Det er mindre press i dag på hva som er rett eller normalt. God selvinnsikt og evnen til å lytte til seg selv kan hjelpe en til å finne den rette karriereveien, samt tillate seg å lære hva som fungerer og hva som ikke gjør det gjennom erfaringer fra det virkelige livet. Og god selvinnsikt og lytting kan hjelpe deg med å finne den rette karriereveien, samt tillate deg selv å vite hva som fungerer og ikke. Søk og tvil, mot til å ta valg og gjøre feil kan også være nyttig”, understreker psykolog Vilkauskaitė.