Nyheter

Eksperter avslører hvordan du kan ta dine første karrieresteg innen finans

karrieretrinn innen finans

Det er en vanlig myte at for unge profesjonelle som ønsker å få et stort gjennombrudd innen finans, er det avgjørende å ha arbeidserfaring. Finansekspert Dovile Kulioniene, som selv hadde vellykkede karrieresteg innen finans, sier at det er en vanlig misforståelse og deler hennes råd om hvordan du kan ta dine første karrieresteg og beskriver de personlige egenskapene som hjelper deg med å bli lagt merke til av potensielle arbeidsgivere.  

En drivkraft – vilje til konstant å utmerke seg

D. Kulionene forteller at hun begynte å tenke på en jobb innen finans mens hun studerte på universitetet. Hun ble uteksaminert fra Vilnius Gediminas tekniske universitet med en bachelorgrad i bedriftsledelse og valgte senere et engelskspråklig masterprogram i økonomisk analyse og planlegging. Hun fikk sin første arbeidserfaring mens hun jobbet i flere finans- og regnskapsfirmaer i Vilnius. Senere benyttet hun anledningen til å begynne å jobbe i et outsourcing-tjenesteselskap, "Baltiske virtuelle assistenter».
"Jeg fant ut om en ledig stilling fra en tidligere kollega, som var veldig fornøyd med mulighetene selskapet ga: et bredt spekter av kunnskap tilegnet i arbeidsprosessen, direkte kommunikasjon med kunder, muligheten til å danne teamet ditt og forbedre lederskapet ferdigheter. En fleksibel timeplan, fjernarbeid og vennlig arbeidskultur var av stor betydning for meg,” husker D. Kulioniene og sier at venneanbefalinger også kan komme godt med når man leter etter jobb.
Dovile startet i regnskapsførerstillingen med en prøveperiode som alle nyansatte. Like etter det, mens prøveperioden ikke en gang var over, ble hun forfremmet til stillingen som seniorregnskapsfører. I dag jobber Dovile med et dansk selskap som tilbyr analytiske, antropologiske og andre typer databehandlingstjenester. Sammen med teamet hennes tilbyr hun også en rekke regnskapstjenester: fra finansiell bokføring til konsolidering og budsjettplanlegging.
D. Kulioniene sier at drivkreftene i karrieren hennes er sjansen til å tilegne seg en rekke kunnskaper og evnen til å stadig utmerke seg som profesjonell: “Sannsynligvis var et av de viktigste trinnene i denne prosessen forberedelsene til ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants) IFRS (International Financial Reporting Standards) eksamen, dynamiske og utfordrende arbeidsoppgaver, faglig sterke kollegaer og ledelse innad i selskapet. Jeg tror det er veldig viktig i enhver karriere å ha inspirerende rollemodeller, som du ser opp til mens du finner ut hva slags leder du ønsker å bli i fremtiden, sier Dovile.

Personlige egenskaper og arbeidsmoral

På spørsmål om de faglige og personlige egenskapene som er viktige for folk som ønsker å jobbe innen økonomi, er eksperten veldig spesifikk: du trenger gode "MS Office"-ferdigheter, spesielt med "Excel", analytisk tenkning samt sterke grunnleggende kunnskap om økonomi og regnskap.
Likevel påpeker Dovile at i begynnelsen av en karriere, personlige egenskaper inkludert en vilje til å utmerke seg, evnen til å tilegne seg kunnskap og lære individuelt, og en sterk ansvarsfølelse.
"Man bør heller ikke glemme arbeidsmoral, evne til å opprettholde profesjonelle relasjoner med kunder og kolleger eller å være en lagspiller som andre medlemmer kan stole på." – legger eksperten til.
Et annet råd fra Dovile til folk som leter etter en jobb innen finans er å finne og spesifisere det finansområdet du er mest interessert i, enten det er finansiell analyse, regnskap, investering eller andre. Da må du målrettet tilegne deg kunnskap og ferdigheter innen det aktuelle feltet, noe som kan gjøres mens du studerer på universitetet eller deltar i internasjonale programmer som CFA (Charted Financial Analyst) eller den tidligere nevnte ACCA. Sist men ikke minst, sier eksperten, er det viktig å velge arbeidsgiver med omhu samtidig som du prioriterer de som oppmuntrer deg til å vokse profesjonelt og hjelper deg med å nå dine egne mål.